Laatste nieuws over de zwerfhonden in de Oekraïne.

Asia van het Gostomel asiel uit Kiev is op dit moment op bezoek in Stuttgart. Dit bezoek is georganiseerd door de organisatie Aktion4Pfoten. Zie ook http://www.facebook.com/Gostomel   Asia heeft tijdens bezoek e.e.a. verteld over de huidige situatie in de Oekraïne.

Hier onderstaand een stuk van de vertaling  - orgineel zie ook http://www.facebook.com/Gostomel en klik dan bezoek Stuttgart.  

 

Actuele situatie:

De vergiftigingen gaan ongestoord verder. Er zijn bijna geen zwerfhonden meer, ook niet in Kiev.Ook verschillende (en ook die die zichtbaar waren gemarkeerd)  gecastreerde zwerfhonden werden gedood. Dierenbeschermingsorganisaties krijgen geen vergunningen meer voor castratieprojecten (wat trouwens ook zinloos is).Het is duidelijk te merken dat Hulp/bemoeienis vanuit het buitenland niet gewenst is door de Oekraïnse regering. De beloftes om dierenasielen te beouwen voor het EK zijn ook niet nagekomen. Ook is de vonk betreffende "Dierenbescherming" niet overgesprongen. Er zijn niet meer dierenbeschermers bijgekomen.  

 

Oordeel over de protesten /projecten?

Vlak voor het EK zag je duidelijk dat de protesten werkten.Dankzij de angst voor te veel negatieve persberichten en een dreigende EK boykot van toeristen en fans was de regering bereid om te praten. Ook de toestemming voor castratie projecten door buitenlandse dierenbeschermingsorganisaties zijn te danken aan de publieke druk.Helaas moesten insiders destijds al waarschuwingen afgeven dat castraties zonder een “dodingsverbod” krankzinning zijn. Helaas blijken zij gelijk gehad te hebben. 

 

Wat had men beter kunnen doen?

Hulp ter plaatse kunnen geven.Honderdenduizenden euro’s zijn in castratieprojecten gestopt terwijl het doden verder ging.Dit geld had men beter in bestaande dierenasielen en/of castraties kunnen stoppen van dieren die "veilig" waren. Asia heeft momenteel meer dan 800 honden in het asiel. Normaal gesproken is er maar plaats voor 600 honden. Ze heeft zoveel mogelijk honden geprobeerd te redden. 

 

De opbrengst van het Walk4dogs 2012 komt 100% ten goede aan het Gostomel Asiel. Asia wil een nieuwe bus/auto kopen. Het asiel ligt ver afgelegen van alles. De auto/busje heeft ze nodig om voer te halen voor de honden, honden van straat te redden etc. Zonder busje kan ze dus geen dieren redden. Word daarom sponsor van Walk4dogs!