Zwerfhonden:

"We never asked to be born .... we just were."
Mooie 'uitspraak' van een zwerfhond

 

Iedereen die op vakantie gaat naar landen zoals Griekenland, Turkije, Spanje is al wel is geconfronteerd met zwerfhonden(leed).

 

Schrik niet maar wereldwijd zijn er zelfs 600 miljoen zwerfhonden!

 

Honden worden in sommige landen als vuil aangezien en worden ook zo behandeld. Ze worden vergiftigd, neergeslagen, doodgeschoten, mishandeld.

 

Echter is dit geen oplossing!

Het weghalen en doden van een groot deel van de honden zal uiteindelijk averechts werken, omdat de achtergebleven honden zich in rap tempo zullen vermenigvuldigen.

 

De bron van zwerfhonden(leed) is de mens!

De oplossing voor een probleem met een overschot aan honden is het vangen, steriliseren/castreren en weer terugzetten in het gebied. Door deze methode ontstaat er een steriele populatie die af zal nemen. Voorlichting speelt daarnaast een belangrijke rol.
Dierenartsen, overheden, dierenbeschermingsorganisaties en diverse andere instanties kunnen - en moeten misschien zelfs wel - hondeneigenaren aansporen hun honden te laten castreren of steriliseren. Door het promoten ven verantwoordelijk hondenbezit kan veel geld bespaard worden. Het doden van honden is inefficiënt en oneindig, waardoor deze methode zeer kostbaar is gebleken.

 

 

Bovenstaande tabel geeft duidelijk aan hoe snel een zwerfhondenpopulatie kan ontstaan. Een vruchtbare teef kan binnen 6 jaar voor 67.000 nakomelingen zorgen!